Traumaverwerking bij Psycholoog Apeldoorn

Geregeerd door het verleden

Een trauma is een echo. Een heftig gevoel dat je ooit hebt meegekregen van een negatieve ervaring. Bijvoorbeeld omdat je iets vreselijks hebt gezien of meegemaakt. Het kan dan weer onverwacht de kop op steken en neemt het roer van je over.

Oorzaken

Als je iets meemaakt dat je intens raakt, heb je tijd nodig om dat te verwerken. In het beste geval kun je bij familie of vrienden terecht met je verhaal. Je besteedt er tijd aan en doet moeite om het een plek te geven. En dan gaat het leven weer door. Het kan goed zijn dat je de gebeurtenis zelfs al een beetje begint te vergeten.

Terug in de tijd

Totdat, plots, zonder aankondiging de echo aangewakkerd wordt. Dat is dan meestal omdat je iets ziet of voelt dat lijkt op dat gevoel van toen. Dat kunnen dingen zijn zoals een geur, een geluid, maar het kan ook van binnen ontstaan zonder dat je eigenlijk precies weet waarom. Vanaf dat moment breekt je trauma in alle hevigheid door. Je kunt het niet loslaten, je krijgt nachtmerries of je kunt ineens heel boos worden. Je leven wordt geregeerd door de echo van die gebeurtenis. Of je het nou wil of niet.

Behandeling

Er zijn verschillende erg succesvolle therapeutische technieken om de vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. Het volgende is aan de hand: je zit gevangen in dat ene moment. Je leven is doorgegaan. Je hebt er over gehuild, je bent kwaad geweest, maar de tijd liep door en jij dus ook. Maar je innerlijke systeem is nog lang niet zo ver. En als er ook maar iets gebeurt dat een beetje op jouw traumatische ervaring lijkt, of er voor jouw gevoel op lijkt, nemen je gevoelens van dat moment het roer helemaal over. Met deze behandeling haal je die reactie in de regel helemaal weg, in relatief korte tijd. De eerste sessies zijn meestal heftig, dan pakken we dat moment even goed aan. Daarna werken we met positieve stappen weg van dat moment en kun je je snel meer ontspannen voelen.

EMDR

Een veel gebruikte manier om een trauma te behandelen is EMDR. Ook bij Psycholoog Apeldoorn maak ik gebruik van deze methode. EMDR is een kortdurende therapievorm waar goed op gereageerd wordt. Door het gebruik van deze methode worden angsten en traumatische ervaringen versneld verwerkt. Ook de wisselwerking tussen de twee hersenhelften, gevoel en verstand, wordt beter gestimuleerd.

Online therapie

Een depressie kan ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Neem dan even een kijkje op: online therapie.

Neem contact op

Herken je jezelf of heb je een vraag? Bel of mail Alma Smit van Psycholoog Apeldoorn voor een afspraak.