Familie opstellingen – Zien waar je staat

Een ”opstelling” is een fysieke verbeelding van het sociale systeem waarbinnen jouw probleem of klacht bestaat. Je maakt gebruik van mensen (of voorwerpen) en plaatst ze in de ruimte die we gedurende de sessie beschouwen als vertegenwoordiger van het desbetreffende sociale systeem. Het klinkt misschien wat komisch, maar het is een bewezen techniek die verbluffend precieze inzichten kan geven. Het is namelijk allemaal heel fysiek: nog nooit heb je zo letterlijk kunnen zien waar je staat binnen jouw netwerk.

Verschillende systemen

Iedereen maakt onderdeel uit van meerdere sociale systemen. Je gezin, je familie, je werkomgeving, het zijn er allemaal voorbeelden van. En elk systeem kent zijn eigen code, zijn eigen rolverdeling en (vaak onuitgesproken) regels. Deze codes bepalen in grote mate jouw gedrag, en kan daarom ontzettend nuttig zijn om ze eens nader te bekijken.

Beleven wie je bent

Via een ‘opstelling’ krijg je de onzichtbare onbewuste processen en patronen in jouw systeem te zien. Je staat letterlijk tussen de mensen uit jouw ‘systeem’. Dat levert bijna altijd onmiddellijk inzicht op. De abstracte en onmerkbare onderlinge patronen worden plotsklaps zichtbaar. Waardoor je ook eenveel completer beeld krijgt van wie jij bent.

Dat is soms best even heftig. Daar sta je dan. Tussen allemaal mensen die jouw dierbaren voorstellen. Ze reageren op je. Jij reageert op hen. Je beleeft de dingen die je normaal zou analyseren en bestuderen.

Onbetaalbare inzichten

Van deze therapievorm kan je in potentie ontzettend veel leren. Niet alleen over jezelf, maar ook over de rollen van andere leden uit jouw systeem. Je ziet in hoe zij reageren op jouw gedrag, en hoe je de dingen anders aan zou kunnen pakken. Zodat niet alleen jij maar ook de rest van de mensen ik dat netwerk beter kunnen functioneren.

Contact Psycholoog Apeldoorn

Ben je op zoek naar hulp of wil je eerst deskundig en persoonlijk advies? Neem contact op met mijn praktijkassistente. Je krijgt altijd een goed advies in jouw situatie. Ik heb geen wachtlijst, dus we kunnen snel aan de slag! Bel ons op 085 4015 337